Cphem | 26 жовтня 2022 року Міністр охорони здоров'я РК, Ажар Гініят, відкрила роботу ІІ Міжнародного фармацевтичного форуму, GLOBAL PHARM, який проводиться в рамках XIХ Казахстанської Міжнародної ви

Ажар Гініат розповіла про основні напрямки розвитку фармацевтичної галузі РК


26 жовтня 2022 року Міністр охорони здоров'я РК Ажар Гініят відкрила роботу ІІ Міжнародного фармацевтичного форуму «GLOBAL PHARM», який проводиться в рамках XIХ Казахстанської Міжнародної виставки «Astana Zdorovie» – 2022.

У своєму вступному слові Ажар Гініят нагадала, що з минулого року функції формування та реалізації державної політики у сфері медичної та фармацевтичної промисловості були передані Міністерству охорони здоров'я від Міністерства індустрії та інфраструктурного розвитку РК.

Глава міністерства охорони здоров'я РК наголосила, що Главою держави поставлено завдання щодо доведення частки фармацевтичної продукції вітчизняного виробництва у вартісному вираженні до 50% на фармацевтичному ринку РК до 2025 року. Заходи щодо розвитку фармацевтичної промисловості закладені у Національному проекті «ЗДОРОВА НАЦІЯ» на 2021-2025 роки, де основним пріоритетом є питання забезпечення населення доступними лікарськими засобами та медичними виробами.

За інформацією, озвученою Ажар Гініят, обсяг фармацевтичного ринку Казахстану в 2021 році, в порівнянні з 2020 роком, у грошовому вираженні збільшився на 11% і склав 1,8 млрд доларів. При цьому частка продукції вітчизняних фармацевтичних підприємств в обсязі ринку досягла 23,4% (400 млн $), а частка ліків, що імпортуються, склала 76,6% (1,4 млрд $).

Ключовим механізмом підтримки вітчизняних виробників є укладання довгострокових договорів постачання лікарських засобів та медичних виробів на строк до 10 років. Цей захід дозволив збільшити частку закупівлі через систему єдиної дистрибуції у грошовому вираженні з 15% у 2010-му році до 41% у 2021 році. На сьогоднішній день Єдиним дистриб'ютором укладено 102 довгострокові договори з 38 вітчизняними виробниками на постачання близько 5 000 найменувань лікарських засобів та медичних виробів.

В даний час на різних стадіях реалізації в рамках укладених довгострокових договорів перебуває понад 30 інвестиційних проектів. З них по ліках - на суму 127 млрд. тенге, по медичних виробах - на суму 34 млрд. тенге.

Слід зазначити, що з 7 провідними фармацевтичними компаніями ведуться переговори щодо 13 інвестиційних проєктів контрактного виробництва (Hoffmann-La Roche (Швейцарія), Novo Nordisk (Данія), AstraZeneca (Великобританія), Sandoz (Швейцарія), TAKEDA (Японія)), ATABAY (Туреччина).

Міністр охорони здоров'я РК відзначила добрий експортний потенціал вітчизняних виробників. Так, за її словами, основними великими експортерами лікарських засобів у такі країни, як Киргизстан, Узбекистан, Азербайджан, Монголія та інші є компанії SANTO, АТ «Хімфарм», АТ «НОБЕЛ Алматинська Фармацевтична Фабрика», АТ «Абді Ібрагім Глобал Фарм», «Келун-Казфарм».

На даний момент експортується понад 100 позицій лікарських засобів вітчизняного виробництва, але до 2025 року передбачається збільшення їх кількості до 500 позицій. Розшириться й географія експорту. Планується, що продукція поставлятиметься не лише до країн ближнього, а й далекого зарубіжжя.

Задля її подальшого розвитку фармацевтичної галузі Казахстану визначено кілька перспективних напрямів.

Перше. Залучення іноземних інвестицій у проекти з виробництва інноваційних препаратів та їх подальшого експорту до країн ЄАЕС та Центральної Азії. У рамках цього напряму МОЗ РК уже підписано рамкову угоду про співпрацю з фармацевтичною компанією Roche. Ведеться робота щодо відкриття спільного виробництва протионкологічних препаратів. Також компанія надає підтримку реалізації науково-технічної програми розвитку інноваційних технологій ранньої діагностики та лікування злоякісних новоутворень з урахуванням сучасних підходів у геноміці. Створено центр компетенцій та інновацій із лабораторної діагностики на базі «Назарбаєв Університет».

Цього року МОЗ РК також укладено Меморандум про взаєморозуміння з компанією NovoNordisk. Основними напрямками укладеної угоди стали: підтримка та розвиток виробництва лікарських засобів, зміцнення кадрового потенціалу, реалізація проекту з безперервної медичної освіти в галузі діабету та ожиріння, нарощування науково-дослідного потенціалу, підвищення якості лікування пацієнтів з цукровим діабетом та ожирінням, забезпечення більш раннього доступу до інноваційним препаратам.

У рамках недавнього візиту Глави держави до США, між компанії Pfizer та національною компанією «Kazakh Invest» підписано угоду про локалізацію виробництва в Казахстані вакцини для захисту дітей та дорослих від пневмококової інфекції.
Друге. МОЗ РК ухвалено рішення про створення медико-фармацевтичних кластерів у мм. Актобе, Астана та Шимкент. Привабливість цих регіонів обумовлена наявністю з їхньої території великих виробничих майданчиків, провідних медичних вузів і клінічних центрів республіканського і регіонального рівня. Розвиток кластерної ініціативи неможливий без створення R&D-центрів, оскільки їхнє завдання полягає у проведенні наукових досліджень, спрямованих на створення імпортозамінних медикаментів, у тому числі шляхом використання потенціалу довгострокових договорів.

Третє. З урахуванням впровадження програми з централізованого закупівлі медичного обладнання з можливістю укладання off-take-контрактів з Єдиним дистриб'ютором (ТОВ «СК-Фармація»), держава зацікавлена у локалізації виробництва та збирання цієї продукції на території РК.

Четверте. МОЗ РК ведеться робота з удосконалення нормативно-правових актів у сфері обігу лікарських засобів та медичних виробів. Для оперативного вирішення проблем галузі при МОЗ РК створюється координаційна рада з питань розвитку медичної та фармацевтичної промисловості, до складу якої увійдуть представники державних органів та бізнесу.

МОЗ РК проводиться планомірна робота щодо підвищення конкурентоспроможності казахстанської фармацевтичної продукції на внутрішніх та зовнішніх ринках, особливо в рамках ЄАЕС. Перед нами постає завдання щодо визнання Казахстану як референтної країни. З цією метою проводиться посилення регуляторних механізмів відповідно до рекомендацій ВООЗ. При цьому приділяється особлива увага компетентності фармацевтичного інспектора, який має зайняти позицію лідера щодо інспектування в рамках ЄАЕС. Крім того, міністерством опрацьовується можливість вступу Казахстану до PIC/S до 2025 року.

В даний час МОЗ РК повністю переглядає державну політику регулювання сфери обігу лікарських засобів та медичних виробів.

У майбутньому пріоритет віддаватиметься виробництвам, що відповідають міжнародним стандартам і забезпечують комплексний підхід у вдосконаленні номенклатури, що виробляється, з упором на наукові та технологічні нововведення, забезпечення висококваліфікованими кадрами, а також просування високотехнологічної вітчизняної продукції на зовнішні ринки. Це дасть змогу не лише вирішувати поточні завдання розвитку фармацевтичної промисловості, а й вивести на експорт нові ліки та забезпечити довіру з боку громадян до казахстанських препаратів.

https://pharm.reviews