Cphem | Фармацевтична компанія «Дарниця» у співробітництві із Міністерством охорони здоров’я України та Радою національної безпеки і оборони України в травні цього року зареєструвала препарат для зах

Дарниця виготовляє препарат для захисту населення у разі радіаційного забруднення


Фармацевтична компанія «Дарниця» у співробітництві із Міністерством охорони здоров’я України та Радою національної безпеки і оборони України в травні цього року зареєструвала препарат для захисту населення від радіації - «Калій Йодид-125-Дарниця».

Питання захисту від радіаційного забруднення залишається актуальним для України під час повномасштабної фази війни з рф. Тому держава співпрацює з вітчизняним фармринком у цьому напрямку. «Калій Йодид-125-Дарниця» - це наразі єдиний на ринку України таблетований йодид калію в дозі 125 мг. Ця доза достатня для захисту дорослої людини від радіації відповідно до державного регламенту щодо проведення йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії (Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 09 березня 2021 року № 408).

Ризик радіаційного ураження щитоподібної залози може бути знижений або навіть відвернутий при своєчасному призначенні йодної профілактики. Профілактичну дозу препарату йодиду калію необхідно приймати тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду від держави та необхідність проведення йодної профілактики.

Оптимальний ефект йодної профілактики досягається при превентивному прийомі йодиду калію за 6 і менше годин або одночасно з надходженням радіоактивних ізотопів йоду або потраплянням в зону забруднення. Прийом йодиду калію через 6 годин після потрапляння в забруднену зону радіоактивними ізотопами йоду призводить до зниження дози опромінення удвічі. Водночас, якщо прийняти його через 24 години, то захисного ефекту практично не буде. Одноразовий прийом йодиду калію забезпечує захист приблизно на 24 години.

На сьогодні вітчизняна фармацевтична компанія «Дарниця» виготовила 8,2 млн. доз лікарського засобу «Калій Йодид-125-Дарниця», що дозволяє провести йодну профілактику у разі потреби для понад 8 млн людей. З цієї партії «Дарниця» передала для «Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України» 5,25 млн доз на суму 66 млн грн.

«Вітчизняна фармацевтична галузь – це частина національної безпеки країни. Тому “Дарниця” як найбільший виробник ліків в Україні не може стояти осторонь актуальних проблем. Разом із державою працюємо над розробкою та виробництвом стратегічно важливих препаратів, зокрема препаратів, що захищають населення у разі хімічної та радіаційної небезпеки. “Дарниця” виробляє препарат для захисту у разі застосування хімічної зброї – “Атропін-Дарниця”. Також ми у травні розробили єдиний у своїй формі та дозуванні препарат проти радіаційного забруднення – “Калій Йодид-125-Дарниця”. Спільна праця бізнесу та держави забезпечує надійний тил для нашої перемоги», - відзначає Андрій Обрізан, Генеральний директор фармацевтичної компанії «Дарниця!».


https://www.darnitsa.ua