Cphem | «Фармак» презентував нову стратегію розвитку компанії «Фармак 2.0: від локального до глобального успіху»

«Фармак» представила стратегію розвитку компанії до 2028 року


Цього вересня «Фармак» презентував нову стратегію розвитку компанії «Фармак 2.0: від локального до глобального успіху». Підприємство розробило деталізований план до 2028 року, головною метою якого є трансформація «Фармак» із локального лідера у міжнародну компанію.

Головні напрями розвитку компанії?


Нова стратегія базується на 4 ключових пріоритетах розвитку підприємства:

1) Зайняти позицію недосяжного лідера в Україні.

2) Закріпити та розвинути успіх в країнах СНД.

3) Стати успішним гравцем на глобальному ринку.

4) Посилити бренд роботодавця та бути компанією, в якій працюють кращі фахівці ринку.

Що змінюється порівняно з попереднім етапом?


Попередні роки компанія направляла інвестиції у виробничі потужності. Наразі на підприємстві діє нове надсучасне асептичне виробництво, оновлено обладнання 6-ти цехів та відкрито новий завод по виробництву АФІ у м.Шостка. Ключові аспекти нової стратегії – розвиток R&D і продуктового портфелю, запуск напряму біотеху, вихід на ринок США і укріплення позицій у країнах СНД.

Яких ресурсів потребуватиме реалізація стратегії?


Компанія продовжуватиме стратегію реінвестування у розвиток до 90% від отриманого прибутку. Загальна динаміка демонструє щорічний приріст фінансових показників «Фармак». Відтак, капітальні інвестиції у 2020 році становили 1,3 млрд грн, що на 78% більше, ніж за підсумками 2019 року. А перше півріччя 2021 року стало ще більш продуктивним для компанії. Дохід від реалізації демонструє приріст на 28,3% в порівнянні з минулим роком. Сума капітальних інвестицій вже склала 756 млн грн, що на 12% більше ніж в першому півріччі 2020 року.

Важливе значення «Фармак» приділяє своєму кадровому ресурсу. Трансформація компанії у міжнародну вимагає залучення іноземних фахівців з унікальними знаннями, тому необхідно, щоб усі працівники підприємства володіли високим рівнем англійської мови. Наразі в компанії планується створення інтернаціональних команд та обмін кадрами материнської компанії з дочірніми. Це допоможе синхронізувати та посилити команди, надасть нові знання і відкриє нові горизонти для реалізації поставлених цілей.

Які показники планується досягти в ході реалізації стратегії?


1) Збільшення глобального експорту цільових продуктів


Сьогодні «Фармак» є найбільшим експортером лікарських засобів в Україні, що постачає продукцію у понад 30 країн ЄС, Центральної та Південної Америки, СНД, Близького Сходу, Азії тощо. З початку року компанія наростила присутність у країнах Латинської Америки, відкрила офіс в ОАЕ та представництво у В’єтнамі. Надалі планується ще більш масштабна експансія міжнародних ринків. Одним із найважливіших кроків – є вихід на ринок США. А також локалізація бізнесу в Узбекистані, який займає 50% в структурі відвантажень продукції в країни СНД.


2) Вдосконалення портфелю через фокус на новітні ліки


Майбутнє «Фармак» вбачає за розробкою сучасних, високотехнологічних ліків. У 2023 році компанія планує відкрити новий R&D-центр, який значно розширить наукову базу, і дасть змогу займатися розробкою ліків, що затребувані у всьому світі. Наприклад, розвивати онкологічний портфель. Особлива увага спрямується на запуск напрямку біотеху. У питаннях біотехнологічних лікарських засобів «Фармак» тісно співпрацює з консультантами з Німеччини, Іспанії та США.


3) Тотальна діджиталізація виробничих процесів


Рівень діджиталізації, який сьогодні є на «Фармак», надзвичайно високий, починаючи від бізнес-процесів, закінчуючи виробництвом. Протягом наступних років компанія планує здійснити повний перехід на електронні сертифікати якості, електронні протоколи досліджень, електронні досьє, е-серіалізації продукції тощо.


farmak.ua