Cphem | Український бізнес став ще одним фактором неочікуваної обороноздатності України

Корпоративний корпус: ренкінг компаній, які підтримують Україну в тилу і на фронті


Український бізнес став ще одним фактором неочікуваної обороноздатності України. Невідомо, на що там сподівався кремлівський фюрер з його гауляйтерами, але українські підприємці й кроку не зробили назад. Навіть, коли ворог спалював найближчі міста-супутники Києва та намагався поцілити у найбільші підприємства українських «мільйонників». Сотні мільйонів доларів та десятки тисяч людей, які узяли до рук зброю — це внесок національного бізнесу в перемогу.

Зупинилися цілі галузі національної економіки. За кордон виїхало безліч фахівців, в освіту яких компанії вклали величезні бюджети. Найбільші українські підприємства й донині планують релокацію виробництва в країни Балтії, Східної та Центральної Європи. Скорочення персоналу сягнуло далеко за межі усіх попередніх криз. На вулиці опинилися виконавчі директори, дорогі експати, та і самі власники бізнесів.

Попри все, український бізнес, окрім вже хрестоматійного "батальйону Монако", залишився в Україні. Залишилися ті, хто вклався у мертву нині нерухомість. Залишилися ті, хто до війни активно критикував уряд. Залишилися й ті, кому точно було, куди їхати, але вони всі тут.

Щоб оцінити рівень пожертви, треба знати, що підприємці — це люди, які рідко оперують патріотичними реляціями. Їм ближче об’єм виторгу та чистого доходу. Але — ось ми, а от вони. Вони нікуди не зникли, мало того — відчайдушно донатять армії, купуючи трохи не армійські арсенали та публічно підтримують українське військо. Вірять в перемогу більше, ніж у власні фінансові результати.

У цьому ренкінгу ми згадуємо ті компанії та підприємців, які вірили в Україну до війни, і не кинули її тепер. Ми пишемо, про той самий "корпоративний корпус", котрий змінив кабінети на салони волонтерських «бусів», а ділові костюми — на мультикам.

Farmak renking.jpg "Фармак" — лідер галузі виробництва лікарських засобів в Україні. Компанія разом з Благодійним фондом Родини Жебрівських (правонаступник Благодійного фонду «Фармак») спрямовує кошти на підтримку армії, закладів охорони здоров’я, проєктів з розвитку освіти та захисту культурно-історичної спадщини України. Загальна сума благодійної допомоги від моменту заснування фонду у 2011 році складає понад 270 млн грн. Від початку загрози повномасштабної війни — з грудня 2021 року — і до сьогодні фонд надав підтримку ЗСУ на більш ніж 30 млн грн.

З 24 лютого компанія "Фармак" відвантажила усі наявні запаси необхідних ліків, і продовжує дотепер надавати їх на запити шпиталів. З перших днів доступ до складу готової продукції та сировини було заблоковано ворожою бойовою технікою. Тому підприємство звернулося до своїх закордонних партнерів із запитом про гуманітарну допомогу, і власними силами відвантажила ці вантажі на склади Центру громадського здоров’я МОЗ. Таким чином було отримано від партнерів на суму 1,8 млн євро. Окрім медикаментів на потреби армії фондом закуповуються генератори, квадрокоптери, автомобілі, безпілотні літальні апарати, військова амуніція тощо.

У серпні у "Фармак" вчетверте пройшла акція «Я працюю один день для армії». Співробітникам компанії вдалося зібрати та перерахувати до фонду майже 2 млн грн зі своєї заробітної плати. Фонд, своєю чергою, значно примножив зібрану суму та закупив необхідну техніку для українських військових.

Darnitsa renking.jpg Вітчизняна фармацевтична компанія "Дарниця" — найбільший виробник ліків в Україні. Кожна шоста упаковка ліків на аптечних полицях нашої країни виготовлена на заводі «Дарниці». Компанія втричі старша за незалежну Україну, працює з далекого 1930 року. В портфелі «Дарниці» близько 180 лікарських препаратів.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну компанія передала безоплатно понад 1,6 млн пакувань ліків на загальну суму майже 140 млн грн на потреби МОЗ, лікарських організацій та волонтерських фондів. Загалом допомогу отримали вже понад 80 організацій. Компанія активно співпрацює з державою у напрямку захисту населення від радіаційного та хімічного ураження. У співробітництві із МОЗ та РНБО в травні цього року "Дарниця" зареєструвала препарат для захисту населення від радіації та безплатно передала 5,25 млн доз на потреби МОЗ. Також «Дарниця» за власний кошт ввезла до країни 10 тис. упаковок гемостатика Celox для потреб армії.

У відповідь на підвищений ажіотаж з пошуку ліків у суспільстві, у квітні "Дарниця" відкрила власний кол-центр, який допомагає відшукати медикаменти будь-якого виробника в аптеках країни. У разі відсутності потрібного лікарського засобу в аптечних мережах, спеціалісти центру інформують щодо можливої заміни по активній діючій речовині.

Bayer renking.jpg "Байєр" щороку підтримує соціальні проєкти, які допомагають запроваджувати позитивні зміни в суспільстві. Одна зі стратегічних ініціатив — це програма соціальних інвестицій «Україна – житниця майбутнього», що була започаткована у 2013 році. Основна місія – поліпшення життя людей, шляхом згуртування громад, підвищення громадської свідомості та соціальної активності для розв'язання місцевих проблем. Переможцями конкурсу з 2013 по 2021 рік стали 27 соціальних проєктів для українських громад.

З початком повномасштабної війни, "Байєр" зосередила свої зусилля на підтримці медичної та продовольчої безпеки України, змінивши стратегію корпоративної благодійності компанії. Наразі виділено близько 10 млн євро благодійної допомоги. Зокрема, у вигляді лікарських засобів — від протизапальних, антибіотиків та онкологічних препаратів до знеболювальних, серцево-судинних та безрецептурних продуктів для лікування захворювань шкіри. «Байєр» також надав кошти для придбання 6 карет швидкої допомоги та 50 дефібриляторів для станцій залізної дороги українських міст.

Окрім цього "Байєр" надає допомогу агровиробникам. Фермери отримали насіння кукурудзи, насіння ріпаку та насіння овочів. Крім цього, було фінансову допомогу отримали громадські організації, що опікуються притулками та надають психологічну підтримку внутрішньо переміщеним особам та особам з інвалідністю, які постраждали від війни.

Нещодавно компанія виділила 825 тис євро на придбання великої машини з розмінування для очищення території України від мін та боєприпасів. Машина допоможе очистити від потенційних загроз орні землі та убезпечить українських аграріїв.

https://delo.ua