Cphem | Близько 700 фактів порушень із ввезення підроблених ліків до Казахстану зафіксовано за останні два роки. На сьогоднішній день у Казахстані вводиться цифрове маркування лікарських препаратів

Майже 700 фактів ввезення підроблених ліків у РК зареєстровано за два роки


Близько 700 фактів порушень із ввезення підроблених ліків до Казахстану зафіксовано за останні два роки. На сьогоднішній день у Казахстані вводиться цифрове маркування лікарських препаратів. У першому етапі беруть участь виробники та імпортери, передає МІА «Казінформ» із посиланням на прес-службу Центру розвитку цифрової економіки.

За різними оцінками, від 2 до 10% медикаментів на фармацевтичному ринку є фальсифікованою чи недоброякісною продукцією.

Такі країни як США, Китай, країни-учасниці Євросоюзу та Бразилія вже давно реалізують ініціативи маркування та простеження товарів. У росії обов'язкове маркування низки товарів запроваджується з 2019 року, а до 2024 року обов'язковому маркуванню підлягатимуть усі товари без винятку.

Пілотний проект цифрового маркування лікарських препаратів розпочався у вересні 2019 року та завершився 31 липня 2021 року. У ньому брали участь виробники, дистриб'ютори, імпортери, аптеки та медичні організації.

На даний момент запроваджується перший етап маркування 90 найменувань ліків із переліку, затвердженого Урядом Республіки Казахстан.

До кінця 2023 року очікується 100% запровадження цифрового маркування лікарських препаратів у країні.

https://www.inform.kz