Cphem | ВООЗ пропонує новий набір рекомендацій щодо пандемії, щоб визначити, як слід впоратися з майбутніми глобальними кризами в галузі охорони здоров'я.

Нові керівні принципи ВООЗ щодо надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров'я очікують повної прозорості від Big Pharma


ВООЗ пропонує новий набір рекомендацій щодо пандемії, щоб визначити, як слід впоратися з майбутніми глобальними кризами в галузі охорони здоров'я.

У рамках цього зводу правил фармацевтичним компаніям, що беруть участь, можливо, доведеться оприлюднити цифри, умови та інші особливості угод, укладених щодо продуктів, які вони розробили для боротьби з будь-якими надзвичайними ситуаціями в майбутньому.

Проєкт угоди ВООЗ з цього питання знаходиться на розгляді та узгодженні між 194 країнами-членами установ охорони здоров'я ООН.

Поточний проект закликає до більшої прозорості щодо того, як використовується державне фінансування для розробки вакцин та інших ліків. Він також включає рекомендації щодо забезпечення справедливого розподілу будь-якої промислової продукції по всьому світу.

Угода ласкаво відома як договір про пандемію, і вона покликана пом'якшити затримки та бюрократичні дилеми перед новою глобальною надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров'я, використовуючи те, що ми дізналися з пандемії COVID-19, і вдосконалюючи наші заходи у відповідь. З головною метою забезпечити, щоб менш розвинені та бідніші країни не були надані самим собі.

Під час пандемії COVID-19 більшість контрактів між фармацевтичними компаніями та урядами трималися в секреті, а це означає, що умови їхніх угод та цифри були конфіденційними, що мало мало відповідальності.

ВООЗ заявила, що нова угода, яка все ще знаходиться на початковій стадії формування, буде відкрита для громадськості та зацікавлених сторін для коментарів до того, як буде завершена, що призведе до більш прийнятного способу координації зусиль у майбутньому.

«Процес є відкритим, прозорим та за участю інших зацікавлених сторін, включаючи будь-які зацікавлені сторони та громадськість, які можуть подати коментарі на громадських консультаціях».

Наразі в угоді не вказано жодних конкретних наслідків, якщо країни та компанії не дотримуватимуться запропонованих керівних принципів, оскільки агентство ООН не може вимагати, щоб керівні принципи дотримувалися букви.

Запропонована агентством ООН угода може викликати деяке невдоволення деяких великих фармацевтичних компаній, оскільки саме вони втрутилися та розробили вакцини та методи лікування, які відіграли неоціненну роль у стримуванні смертності від пандемії COVID-19, з Pfizer та BioNTech, Moderna. та AstraZeneca мобілізується для запуску вакцин менш ніж через рік після початку пандемії у Китаї у 2019 році.

Томас Куені, генеральний директор Міжнародної федерації фармацевтичних виробників та асоціацій (IFPMA), заявив, що це «важлива віха», але «Якби проєкт був реалізований у тому вигляді, в якому він написаний сьогодні, це, швидше за все, підірвало б, а не сприяло б нашій колективній здатності швидко розробити та розширити заходи протидії та забезпечити його справедливий доступ».

У керівних принципах не лише викладено, як найкраще впоратися з глобальною надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров'я, але також і заходи щодо їх розпізнавання та оцінки готовності з метою їх запобігання.

Угода має пройти кілька раундів розгляду та зустрічей, наступна з яких відбудеться у грудні, а остаточний варіант договору, як очікується, не діятиме до 2024 року.

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебрейєсус назвав договір можливістю, яка випадає раз на покоління, зміцнити глобальні правила в галузі охорони здоров'я.

https://www.cphi-online.com