Cphem | Із завтрашнього дня в Узбекистані стартує перший етап обов'язкового цифрового маркування ліків, який дозволить боротися з контрафактною та неякісною продукцією

Понад 90% фармкомпаній готові до маркування лікарських препаратів


Із завтрашнього дня в Узбекистані стартує перший етап обов'язкового цифрового маркування ліків, який дозволить боротися з контрафактною та неякісною продукцією.

Контрафакт лікарських препаратів залишається у «лідерах» з нагоди незаконного ввезення та спроб реалізації на території країни. Лише за перші шість місяців поточного року було проведено експертизу понад 3,5 тис. найменувань ліків. У результаті близько 1,2 млн. упаковок були визнані недійсними для використання в медичній практиці, повідомляє прес-служба Агентства з розвитку фармацевтичної галузі.

Одним із ефективних механізмів боротьби з контрабандою та контрафактом є цифрове маркування. Згідно з постановою Кабміну, 1 вересня в Узбекистані стартує перший етап обов'язкового цифрового маркування ліків та медичних виробів. Так, до першої групи увійшли ліки у вторинній (зовнішній) упаковці (крім орфанних препаратів).

Як повідомив оператор системи ТОВ «CRPT TURON», до запуску системи готово понад 90% місцевих виробників фармацевтичної продукції, у тому числі СП ТОВ «Merrymed Farm», узбексько-арабське СП ТОВ «Jurabek Laboratories», ТОВ «Radiks», ПП «DENTAFILL PLUS», СП ТОВ «Samarkand England Eco-Medical», ПП «ZIYO NUR FARM», ВП ТОВ «Nobel-Pharmsanoat», ТОВ «NIKA PHARM», СП ТОВ «SERENE HEALTHCARE» та багато інших.

«Поруч із місцевими виробниками власники реєстраційних посвідчень (імпортери) також активно готуються до старту. На початку серпня ми отримали звістку від ТОВ "Adalan", які першими отримали ЕЦП для Тархомінського фармацевтичного заводу Polfa. На сьогоднішній день такі власники РУ як AO "NOBEL AFF", VEGAPHARM LIFE SCIENCES PVT LTD, ПРАТ "ТЕХНОЛОГ", АО "ALTAYVITAMINI", MERZ PHARMACEUTICALS GMBH, RUP "BELMEDPREPARATI" вже отримали ЕЦП, зареєстрували . Загальна база карток лікарських препаратів у Національному каталозі наблизилася до позначки 4 тис. одиниць. І щодня ця цифра лише зростає», - зазначив менеджер проекту Дієр Расулєв.

За словами голови представництва Grand Medical Group Алішера Джуманіязова, маркування допоможе знизити ввезення контрафактної продукції до країни.

«Будь-який процес автоматизації — це ефективна база даних. Її використання потребує часу, і лише поетапна реалізація нововведення дозволить уникнути помилок під час створення бази даних. Ми очікуємо, що кожен споживач нашої країни буде захищенішим при поступовому впровадженні маркування», - сказав Алішер Джуманіязов.

Наголошується, що пілотний проект, що передує впровадженню системи, став зручним майданчиком для експерименту.

«У рамках пілотного проекту у 2021 році ми успішно здійснили процеси агрегації та стерилізації. Нашій компанії вдалося випустити 100 тис. пачок ліків з Data Matrix кодами, що надійшли до аптек. До старту 1 вересня ми готові. У Національному каталозі оператори системи зареєстрували понад 130 карток препаратів. До запуску ми розпочали виробництво маркованої продукції 15 найменувань. З 1 вересня плануємо запустити 100% виробництво промаркованих лікарських препаратів у вторинній упаковці», - повідомив директор з виробництва ТОВ «NIKA PHARM» Шерзод Карабаєв.


Система маркування виконує кілька важливих функцій – це не просто ефективний інструмент боротьби з нелегальним завезенням та реалізацією неякісної продукції, а й важливе джерело аналітики та бази знань, яке допоможе учасникам ринку вибудовувати свої виробничі потужності, точно прогнозувати витрати та залишки, і що важливо держава матиме статистику щодо кількості тієї чи іншої фармацевтичної продукції, що дозволить прогнозувати потреби громадян.

Найближчим часом громадяни зможуть перевіряти ліки на справжність через спеціальний мобільний додаток Asl Belgisi, який є в Google Play і App Store. Data Matrix код не просто надасть необхідну інформацію, а й допоможе відрізнити справжній препарат від фальсифікату.

https://uznews.uz