Cphem | 20 червня 2022 року Єдиний дистриб'ютор провів спільну нараду з Комітетом технічного регулювання та метрології Міністерства торгівлі та інтеграції РК за участю НВП РК «Атамекен», галузевих ас

В РК планують змінити процес видачі сертифіката «СТ-KZ» у фармпромисловості


20 червня 2022 року Єдиний дистриб'ютор провів спільну нараду з Комітетом технічного регулювання та метрології Міністерства торгівлі та інтеграції РК за участю НВП РК «Атамекен», галузевих асоціацій та представників бізнесу, під час якої обговорювалися актуальні питання видачі сертифікату про походження товару «СТ-KZ» та контрактного виробництва медикаментів.

На сьогоднішній день сертифікат «СТ-KZ» є одним із документів, який підтверджує, що товар виготовлений у Казахстані. Його власники можуть отримати преференції з боку держави у вигляді 10-річного оффтейк-контракту на постачання ліків та медичних виробів у рамках ГОБМП та ОСМС. Крім того, сертифікат "СТ-KZ" включений до переліку обов'язкових документів при здійсненні поставок у рамках довгострокових договорів поставки із замовниками контрактного виробництва оригінальних, запатентованих лікарських засобів.

Учасники наради обговорили поточну ситуацію та проблемні питання з отриманням сертифікатів під час виробництва лікарських засобів та медичних виробів, у тому числі для розвитку контрактного виробництва.

Єдиний дистриб'ютор акцентував увагу учасників наради на те, що сертифікат «СТ-KZ» не лише підтверджує, що товар вироблений у Казахстані, а й дозволяє визначити ступінь глибини локалізації будь-якого товару (частка місцевого утримання), що є важливим критерієм розвитку фармацевтичної промисловості.

Голова КТРМ МТІ РК Абенов А.Д. відзначив готовність Комітету розглянути консолідовані пропозиції Єдиного дистриб'ютора, галузевих асоціацій та бізнесу для внесення змін до Правил щодо визначення країни походження товару.

Представники бізнесу та галузевих асоціацій озвучили основні наріжні питання на тему наради: перелік технологічних операцій для фармацевтичного виробництва, вимоги до безпеки, якості та ефективності вироблених медикаментів, необхідність розробки та затвердження методології проведення експертизи для експертів-аудиторів, важливість нормативного закріплення етапності поглиблення та ін.

Учасники наради одноголосно дійшли думки про необхідність перезавантаження процесу видачі сертифіката «СТ-KZ» у фармацевтичній промисловості з виробленням конкретних пропозицій у чинні нормативні правові акти.

За підсумками обговорення, що відбулося, прийнято рішення підготувати зведення погоджених пропозицій для внесення змін до Правил щодо визначення країни походження товару та направити їх на розгляд до Комітету технічного регулювання та метрології Міністерства торгівлі та інтеграції РК.

https://pharm.reviews/