Cphem | Шавкат Мірзієєв затвердив заходи щодо забезпечення Узбекистану якісними ліками.

З травня 2023 року для аптек запровадять штрафи за завищення цін на ліки


Шавкат Мірзієєв затвердив заходи щодо забезпечення Узбекистану якісними ліками. Постанова опублікована УзА.

Згідно з ним, з 1 січня усі нові медпрепарати (за деякими винятками) проходитимуть держреєстрацію на основі позитивного результату клінічних досліджень. Також вивчатиметься відповідність умов виробництва належним практикам (GMP).

Скасується реєстрація лікарських речовин та субстанцій. Крім того, при визнанні зарубіжної реєстрації препаратів не вимагатимуть стандартних зразків.

Також припиняється проведення переліку безрецептурних ліків від Міністерства охорони здоров'я. Видача медпрепаратів за рецептом або без нього виконуватиметься відповідно до інструкції із застосування.

МОЗ доручив до кінця 2022 року затвердити перелік ліків та медичних виробів, які не мають зареєстрованих аналогів і які можна використовувати без реєстрації (за умови обов'язкової сертифікації).

Крім того, Агентство з розвитку фармацевтики до 1 березня 2023 року має запустити систему онлайн-обліку та контролю ліків. Очікується, що вона охоплюватиме всі процеси від виробництва до результатів споживання.

З 1 травня 2023 року при реєстрації в додатку ГНК Soliq чека з аптеки ціни препаратів будуть онлайн порівнюватися з роздрібними референтними цінами.

У разі виявлення завищених націнок орган захисту прав споживачів отримає повідомлення та проведе перевірку. Якщо він визнає ціну за закупівельним чеком вищою за референтну, то з аптеки буде стягнуто штраф.

Невказання у закупівельному чеку повної вартості куплених ліків та інших медичних товарів визнається порушенням законодавства щодо правил торгівлі.

Раніше Spot повідомляв, що заяви на сертифікацію ліків прийматимуть через "єдине вікно" митної служби.

https://www.spot.uz